EN | GR
RSS feed  Buyer’s Alert (Ειδοποίηση μέσω e-mail)  | 
e.deals&deals
 Offline Καταχώρηση  
Εγγραφή
Σύνδεση
Newsletter
 
   

Αρχική

Αγορά Επιχείρησης

Πώληση Επιχείρησης

Για Brokers

Επικοινωνία

Άρθρα & FAQs

Βοήθεια - Συχνές Ερωτήσεις

Σύνολο Ερωτήσεων Για Αγοραστές Για Πωλητές Για Brokers Για χρήση του site
Πως μπορώ να βάλω/αλλάξω κριτήρια στο πακέτο Buyer Alerts?
Αφού έχετε συνδεθεί στον λογαριασμό σας, επιλέγετε από το menu δεξιά «Ο λογαριασμός μου» και στη συνέχεια, ανάλογα με το τι θέλετε να κάνετε, επιλέγετε είτε «κριτήρια για "Buyer’s Alerts"», είτε «αλλαγή κριτηρίων για "Buyer’s Alerts"».
Γιατί να γραφτώ στην υπηρεσία Buyer’s Alerts?

Μέσω της υπηρεσίας Buyers Alert λαμβάνετε ειδοποιήσεις κάθε φορά που αναρτάται μία αγγελία που εμπίπτει σε κριτήρια, τα οποία εσείς έχετε επιλέξει. Με αυτόν τον τρόπο παραμένετε ενήμεροι ως προς τις επιχειρήσεις προς πώληση, χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτεστε τον ιστoτοπό μας καθημερινά.

Πως μπορώ να λάβω περισσότερες πληροφορίες για μία επιχείρηση προς πώληση?

Ως απλός επισκέπτης (χωρίς εγγραφή) μπορείτε να δείτε περιορισμένες πληροφορίες για μία αγγελία. Εάν όμως κάνετε μία απλή εγγραφή ως “Registered” αγοραστής (η οποία είναι εντελώς δωρεάν) θα έχετε πρόσβαση σε όλες τις αναλυτικές πληροφορίες.

 

Στην περίπτωση που θέλετε να γνωρίζετε κάτι περισσότερο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον πωλητή ή τον Broker της επιχείρησης προς πώληση. Το e.dealsandDeals.eu γνωρίζει μόνο ό,τι έχει αναρτηθεί. 

Προσοχή: Ο πωλητής μπορεί να ζητήσει και εκείνος λεπτομέρειες για εσάς, καθώς και να σας ζητήσει να υπογράψετε μία Δήλωση Εμπιστευτικότητας (NDA) πριν σας παρέχει επιπλέον πληροφορίες. 

Πρέπει να πληρώσω για να δω τη λίστα με τις αγγελίες?

Όχι. Σε αντίθεση με άλλα websites, στο e.dealsAndDEALS.eu δεν είναι απαραίτητο να πληρώσετε για να δείτε τις αγγελίες.

 

Ωστόσο, αν θέλετε να δείτε όλες τις αναλυτικές πληροφορίες για κάθε αγγελία πρέπει να εγγραφείτε ως μέλος (εντελώς δωρεάν) με το πακέτο Registered αγοραστής.

 

Επιπλέον, μπορείτε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις κάθε φορά που μία καινούργια αγγελία αναρτάται στο portal μας, μπορείτε αγοράζοντας το πακέτο Buyers Alerts, να είστε πάντα ενήμεροι για όλες τις καινούργιες αγγελίες. 
Πως μπορώ να επικοινωνήσω με τον πωλητή μιας επιχείρησης?

Στην καταχώρηση μιας αγγελίας, ο πωλητής (συντάκτης της αγγελίας) ερωτάται και επιλέγει εάν θέλει να εμφανίζονται τα στοιχεία επικοινωνίας του.

 

Εφόσον έχει επιλέξει να μην εμφανίζονται (για λόγους μη αποκάλυψης της ταυτότητάς του), εσείς, αφού εγγραφθείτε ως αγοραστής (Registered ή BuyersAlerts), επιλέξτε την αγγελία που σας ενδιαφέρει και στα δεξιά της περιγραφής της κάντε click στο button «Επικοινωνία με τον πωλητή». Σε αυτήν την περίπτωση, μία φόρμα που θα προληφθεί, θα μπορέσετε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας καθώς και να συντάξετε ένα μήνυμα προς αυτόν, περιμένοντας από την πλευρά του την επικοινωνία. Όλα τα μηνύματα προς τους πωλητές περνάνε μέσω του e-mail του e.dealsΑndDEALS.eu. Ο πωλητής θα επικοινωνήσει απευθείας μαζί σας.

Εφόσον όμως έχει επιλέξει να εμφανίζονται τα στοιχεία επικοινωνίας του, τότε (και αφού έχετε εγγραφθεί ως αγοραστής (Registered ή BuyersAlerts), από το button «Επικοινωνία με τον πωλητή» θα δείτε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας του με τα οποία μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί του.

Πως είμαι σίγουρος για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία μιας αγγελίας?

Η ύπαρξη μιας αγγελίας στο site μας, προϋποθέτει ότι τα οικονομικά στοιχεία της, και μόνο αυτά, έχουν επιβεβαιωθεί από την ομάδα μας, χωρίς όμως να ελεγχθούν. Αυτή η επιβεβαίωση (και όχι ο έλεγχος) γίνεται βάση επίσημων λογιστικών εντύπων της τελευταίας κλεισμένης οικονομικής χρήσης. Τα υπόλοιπα στοιχεία της αγγελίας (περιγραφή, εγκαταστάσεις, ανταγωνισμός, υποστήριξη, γενικές πληροφορίες και τίμημα) συμπληρώνονται αποκλειστικά από τον πωλητή και δεν ελέγχονται από την ομάδα μας.

 

Είναι υποχρέωση και καθήκον μας να παρέχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για αγοραπωλησίες επιχειρήσεων.

Πόση είναι μια ικανοποιητική προκαταβολή για να επιτευχθεί η εξαγορά?

Τις περισσότερες φορές, ένα τμήμα του τιμήματος καταβάλλεται σε βραχυχρόνιες δόσεις και ίσως σε συνδυασμό με την απόδοση της επιχείρησης. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο δανεισμός.

Ωστόσο, μία προκαταβολή 1/3 ή 1/2  του τιμήματος είναι αρκετή για την ολοκλήρωση της εξαγοράς, με δεδομένο ότι εφευρίσκεται ένα εγγυημένος τρόπος για την εξόφληση.

Ποιοι είναι οι κύριο λόγοι για την αποτυχία μιας επιχείρησης μετά την εξαγορά?

Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι για την αποτυχία μια επιχείρησης στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη. Κυριότεροι από αυτούς είναι οι παρακάτω:

 • Το τίμημα ήταν σημαντικά υψηλότερο από αυτό που μπορούσε να δικαιολογήσει η απόδοση της επιχείρησης.
 • Η διαδικασία due diligence δεν ήταν ικανοποιητική/αποτελεσματική.
 • Υπερεκτίμηση των ικανοτήτων και του ενδιαφέροντος από τον αγοραστή.
 • Αλλαγή στο επιχειρηματικό περιβάλλον –που δεν είχε προβλεφθεί- και δημιούργησε νέα δεδομένα.
Κατά τη διάρκεια του due diligence, ποια είναι τα “επικίνδυνα σημεία” που πρέπει να προσέξω ?

Ο πωλητής:

 • Επιβάλει ένα μη-πραγματικό χρονοδιάγραμμα για τη υλοποίηση της συναλλαγής.
 • Αποκρύπτει σημαντικές πληροφορίες.
 • Παρέχει περιορισμένη πρόσβαση σε ανθρώπους.
 • Προβάλει μη-ξεκάθαρους λόγους για την πώληση.
 • Παρουσιάζει πληροφορίες που είναι σημαντικά μη-ολοκληρωμένοι και λάθος.
 • Δεν δεσμεύεται να παραμείνει στην επιχείρηση για κάποιο διάστημα μετά την πώληση.

Εάν αυτά τα “σημάδια” παρουσιάζονται, τότε πρέπει:

 • Να τα χειριστείτε ως σημάδια για αυξημένο κίνδυνο της συναλλαγής.
 • Να ενισχύσετε τη διαδικασία due diligence για να βεβαιωθείτε για την πραγματική αξιολόγηση της επιχείρησης.
 • Αποφασίστε εάν θα διαθέσετε περισσότερο χρόνο για την εξέταση της περίπτωσης ή θα απομακρυνθείτε από το deal.
Τι είναι το due diligence?

Due diligence είναι η συστηματική διαδικασία συλλογής και ανάλυσης στοιχείων και πληροφοριών για να βοηθηθεί ο αγοραστής στην απόφασή του κατά πόσο θα πρέπει να προχωρήσει στην εξαγορά μιας επιχείρησης. Οι πληροφορίες που συλλέγονται αφορούν όλες τις πτυχές της επιχείρησης. Το due diligence συμπεριλαμβάνει τόσο ποσοτικές πληροφορίες (πωλήσεις, κόστη, έξοδα, φορολογικές υποχρεώσεις και άλλα οικονομικά στοιχεία) όσο και ποιοτικές (αξιολόγηση του υπάρχοντος management, εσωτερικά συστήματα και οργανωτικές υποδομές, αξιολόγηση προσωπικού, υπάρχουσες άδειες-συμβόλαια, αξιολόγηση τοποθεσίας -για location-oriented επιχειρήσεις- και άλλα πολλά). Επίσης μερικές φορές οι πληροφορίες που αξιολογούνται αφορούν τεχνικά θέματα ή και θέματα του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται. Είναι πολύ σημαντικό, το πρόσωπο που κάνει το due diligence να έχει μια σφαιρική εικόνα αναφορικά με αυτές.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω δικηγόρο για την αγορά μιας επιχείρησης?

Φυσικά, είναι πολύ καλή ιδέα να αξιοποιήσετε τις γνώσεις ενός δικηγόρου για την διευθέτηση των αναγκαίων νομικών εγγράφων. Ωστόσο επειδή σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες έχουν ένα δικηγόρο, είναι σημαντικό ο δικηγόρος που θα χρησιμοποιήσετε να έχει σχετική εμπειρία με εξαγορές επιχειρήσεων για να είναι όσο πιο αποδοτικός γίνεται σε όλη τη διαδικασία.

Πως προσδιορίζεται η τιμή πώλησης για μια επιχείρηση?

Μερικές φορές ο πωλητής έχει κάνει μία μελέτη αποτίμησης με κάποιον επαγγελματία. Άλλες φορές ο Business Broker του πωλητή έχει κάνει συστάσεις αναφορικά με το ζητούμενο τίμημα στον πωλητή, μελετώντας τα οικονομικά στοιχεία. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε γνώμες λογιστών, δικηγόρων, φίλων, κλπ. που δεν είναι γνώστες του αντικειμένου της αποτίμησης. Τις περισσότερες φορές σας λένε τι θα θέλατε να ακούσετε. Επίσης διαθέστε χρόνο με την αιτιολόγηση του τιμήματος, για να καταλάβετε πως θα είστε οικονομικά μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

Ωστόσο, πολλές φορές η δομή της συμφωνίας (deal structure) είναι περισσότερο σημαντική από το ζητούμενο τίμημα. Συγκεκριμένα, η προκαταβολή που απαιτείται να καταβληθεί στην αρχή και η δυνατότητα ευκολιών αποπληρωμής από τον πωλητή είναι σημαντικοί παράγοντες. Όσο μικρότερη είναι η προκαταβολή και όσο καλύτερες οι ευκολίες αποπληρωμής τόσο μεγαλύτερο μπορεί να είναι το ζητούμενο τίμημα, και αντίστροφα.

Γιατί η εμπιστευτικότητα είναι τόσο σημαντική για τον πωλητή?
Υπό κανονικές συνθήκες, η εμπιστευτικότητα είναι πολύ σημαντική για έναν πωλητή. Μπορεί να είναι καταστροφική για την επιχείρησή του εάν γίνει γνωστό ότι είναι προς πώληση. Οι πελάτες μπορεί να μην συνεχίσουν να ενδιαφέρονται να αγοράζουν τα προϊόντα της άλλο πια (έλλειψη εγγύησης, αντικατάστασης, κ.λ.π.), οι ανταγωνιστές μπορεί να χρησιμοποιήσουν την πληροφορία για πλεονέκτημά τους, προμηθευτές ίσως να σταματήσουν να προμηθεύουν και να πιστώνουν την επιχείρηση και οι εργαζόμενοι συνήθως παρουσιάζουν άγχος και τάση για φυγή. 
Τι θα πρέπει ψάξω σε μία επιχείρηση?

Ένας αγοραστής θα πρέπει να επικεντρώνεται σε επιχείρηση που αισθάνεται άνετα να την κατέχει και να τη λειτουργεί. Η επιχειρηματική ευκαιρία η οποία ταιριάζει περισσότερο με τις ικανότητές του, τις προσωπικές του φιλοδοξίες και το τίμημα που μπορεί να διαθέσει, είναι εκείνη που πρέπει να επιζητά. Ο χρόνος και η προσπάθεια που απαιτούνται είναι σημαντικοί παράγοντες και πρέπει να προσμετρούνται στη δυνατότητα του αγοραστή να χρηματοδοτεί την επιχείρηση. Τα κέρδη που ο αγοραστής προσδοκά ή χρειάζεται να κερδίζει από την επιχείρηση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, ειδικά εάν αυτή η επιχείρηση είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος για αυτόν. Εάν δεν πιστεύετε ότι μπορείτε να καλυτερεύσετε την πορεία της επιχείρησης επειδή δεν έχετε συγκεκριμένες ιδέες, καλύτερα να ψάξετε μία άλλη περίπτωση ή να ξανασκεφτείτε για τέτοιες ιδέες.  

Είναι καλύτερα να αγοράσω μια υπάρχουσα επιχείρηση ή να ξεκινήσω μία από την αρχή?

Μια υπάρχουσα επιχείρηση έχει ήδη ένα ιστορικό λειτουργίας, καλό ή κακό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αξιολογηθεί η πορεία της. Μία υπάρχουσα επιχείρηση μπορεί να αποδείξει εάν υπάρχει ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και επιπλέον μπορεί να παρουσιάσει την υφιστάμενη οικονομική της πορεία. Σε πολλές περιπτώσεις, ο πωλητής συμφωνεί να παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα στην επιχείρηση για να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει τον νέο ιδιοκτήτη. Μια υπάρχουσα επιχείρηση, με αποδεδειγμένη κερδοφορία, θα ελαχιστοποιήσει το ρίσκο σας, γιατί θα περιορίσει το αρχικό κεφάλαιο κίνησης, το κόστος απόκτησης πελατών, το κόστος εκπαίδευσης προσωπικού, κ.λ.π. Αυτοί είναι σημαντικοί παράγοντες γιατί πολλές μικρές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και μειονεκτήματα για την αγορά μιας υφιστάμενης επιχείρησης. Ο αγοραστής θα αντιμετωπίσει μια υπάρχουσα εταιρική κουλτούρα και δομή και πιθανά να αντιμετωπίσει δυσκολίες σε κάθε αλλαγή. Επίσης ο αγοραστής πιθανά να χρειαστεί να πληρώσει ένα premium για μια υφιστάμενη (και ειδικά κερδοφόρα) επιχείρηση.

Ποια είναι τα βασικά κίνητρα για ανθρώπους που θέλουν να αγοράσουν τη δική τους επιχείρηση?

Πριν πάρετε την απόφαση για την αγορά μιας επιχείρησης, πρέπει να προσδιορίσετε τους κυρίαρχους στόχους σας και να βεβαιωθείτε ότι αυτοί οι στόχοι μπορούν να εκπληρωθούν με την αγορά μιας επιχείρησης. Τα πιο συχνά κίνητρα παρουσιάζονται παρακάτω, με σειρά προτεραιότητας:

 1. Να ελέγχω μόνος μου το μέλλον μου
 2. Να δουλεύω για τον εαυτόν μου χτίζοντας αξία (equity) που θα μείνει σε εμένα.
 3. Να αξιοποιώ τα πλεονεκτήματα των ικανοτήτων και δυνατοτήτων μου.
 4. Να βάλω λεφτά και να δημιουργήσω πλούτο.


Ξεκινήστε μία καταχώρηση αγγελίας τώρα!
iDEAL ΠΩΛΗΣΗ
online αποτίμηση επιχείρησης
Μάθετε την αξία της Επιχείρησής σας εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα.
Επιχειρηματικά Άρθρα
Γνωρίζουμε ότι οι επιτυχημένες συναλλαγές ξεκινούν από πλήρη ενημερωμένους ...
Ξεκινήσατε την επιχείρησή σας πριν από κάποια χρόνια με στερήσεις, δουλεύον...
Βοήθεια & Συχνές Ερωτήσεις
Εάν αυτά τα “σημάδια” παρουσιάζονται από την πλευρά του πωλητή, τότε πρέπει...
Στην καταχώρηση μιας αγγελίας, ο πωλητής (συντάκτης της αγγελίας) ερωτάται ...

Αρχική

Αγορά Επιχείρησης

Πώληση Επιχείρησης

Για Brokers

Επικοινωνία

Βοήθεια & FAQs

Privacy policy

Newsletter

Διαφημιστείτε

Site map

deals&DEALS

Copyright e.deals&DEALS 2010, all rights reserved Designed and Developed by S&I Engineering